Wołowina duszona w czerwonym winie

Przepis na Wołowina duszona w czerwonym winie
Czas przygotowania190 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka)
  • 1,5 kg wołowiny (od nogi)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 500 ml czerwonego wina
  • 200 g crème fraiche

Promocje na składniki

Jak zrobić wołowina duszona w czerwonym winie

  1. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso opłukać pod zimną wodą i natrzeć z każdej strony solą i pieprzem.
  2. W brytfance rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Wyjąć z brytfanki i odstawić. W tym samym tłuszczu, na średnim ogniu podsmażyć warzywa, cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu, mieszając, aż będą lekko brązowe.
  3. Do warzyw dodać wołowinę i wlać około 1/4 wina. Przykryć brytfankę i pozostawić na małym ogniu na około 2,5 godziny, aby się dusiła. Płyn w środku nie powinien się gotować zbyt gwałtownie. Od czasu do czasu dolewać trochę wina i odwracać mięso.
  4. Wyjąć wołowinę z brytfanki, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce. Sos z brytfanki przecedzić przez sito do rondelka, przetrzeć też warzywa, używając do tego celu łyżki.
  5. Wmieszać creme fraiche i wstawić rondelek na duży ogień, gotując bez przykrycia aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić wołowinę na kawałki i podawać polaną sosem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.