Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wołowina duszona w czerwonym winie
190 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka)
- 1,5 kg wołowiny (od nogi)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju
- 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 500 ml czerwonego wina
- 200 g crème fraiche
Jak zrobić wołowina duszona w czerwonym winie
- Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso opłukać pod zimną wodą i natrzeć z każdej strony solą i pieprzem.
- W brytfance rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Wyjąć z brytfanki i odstawić. W tym samym tłuszczu, na średnim ogniu podsmażyć warzywa, cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu, mieszając, aż będą lekko brązowe.
- Do warzyw dodać wołowinę i wlać około 1/4 wina. Przykryć brytfankę i pozostawić na małym ogniu na około 2,5 godziny, aby się dusiła. Płyn w środku nie powinien się gotować zbyt gwałtownie. Od czasu do czasu dolewać trochę wina i odwracać mięso.
- Wyjąć wołowinę z brytfanki, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce. Sos z brytfanki przecedzić przez sito do rondelka, przetrzeć też warzywa, używając do tego celu łyżki.
- Wmieszać creme fraiche i wstawić rondelek na duży ogień, gotując bez przykrycia aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić wołowinę na kawałki i podawać polaną sosem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze