Wołowina po bolońsku z ziemniakami

Przepis na Wołowina po bolońsku z ziemniakami
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Wołowina po bolońsku z ziemniakami to sos pomidorowy z mielonym mięsem wołowym, podawany w towarzystwie ziemniaków. Jest to sycące danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Polecamy wypróbować przepis na tę wersję sosu bolońskiego.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić wołowina po bolońsku z ziemniakami

  1. Mięso, cebulę i czosnek smażyć w dużym rondlu przez 5 minut, często mieszając, aż lekko zbrązowieje.
  2. Dodać ziemniaki, pomidory razem z zalewą, bulion,skórkę cytrynową i cukier, lekko przyprawić. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i przykryć garnek.
  3. Dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
  4. Dodać sok z cytryny. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Doprawić do smaku, nałożyć potrawę do miseczek.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.