Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Wołowina z pieprzem i pieczarkami
30 min
średni
02.11.2023
Wołowina z pieprzem i pieczarkami to pyszna, delikatna i soczysta wołowina, smażona z pieprzem, pieczarkami i cebulką. Polecamy podawać z gotowanym ryżem.
Składniki
- 500 g chudego mięsa wołowego
- 2 łyżeczki pokruszonych ziaren pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 g masła
- 1 cebula, pokrojone w cienkie plasterki
- 350 g pieczarek, w połówkach
- 4 łyżki brandy
- garstka świeżych liści pietruszki
Jak zrobić wołowina z pieprzem i pieczarkami
- Pokroić mięso na paseczki, okrawając z tłuszczu. Lekko pokruszyć ziarna pieprzu w moździerzu. Przełożyć razem do dużej miski.
- Rozgrzać oliwę i masło na patelni lub w woku. Wrzucić pieczarki i cebulę i smażyć przez 2–3 minuty, aż lekko zmięknie. Posolić.
- Przełożyć pieczarki i cebulę z patelni na talerz. Wlać na patelnię resztę oliwy. Wrzucić mięso i smażyć przez 2–3 minuty na dużym ogniu, mieszając.
- Wlać brandy i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 sekund. Wrzucić cebulę i pieczarki z powrotem na patelnię i posypać natką pietruszki.
- Kiedy mięso będzie gotowe rozłożyć na talerze. Polecamy podawać z ryżem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze