Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Yorkshire pudding
30 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Yorkshire pudding to angielskie ciastka, przygotowywane z ciasta, podobnego do naleśnikowego, z dodatkiem smalcu. Przepis nie jest skomplikowany, polecamy wypróbować.
Spis treści:
Składniki
- 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 180 ml (3/4 szklanki) mleka o temperaturze pokojowej
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 180 ml (2/3 szklanki) wody
- 120 ml (1/2 szklanki) smalcu wołowego
Jak zrobić yorkshire pudding
- Mąkę wymieszać starannie z solą. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko. Ubić trzepaczką na jednolitą masę.
- Dodać jajka i znów dokładnie ubić. Dolać wodę i ponownie energicznie wymieszać, aż ciasto zrobi się lekkie i pieniste. Odstawić na godzinę.
- Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjąć je i pozostawić na kuchennym blacie, aż nabierze temperatury pokojowej.
- Nagrzać piekarnik do 200°C.
- Włożyć tłuszcz do formy na muffinki, małe kawałek do każdego otworu i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż smalec zacznie skwierczeć.
- Wlać ciasto na smalec i piec przez ok 20 minut (lub aż boki się podniosą i staną się złote).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze