Zapiekana papryka z serem i pieczarkami

Przepis na Zapiekana papryka z serem i pieczarkami
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zapiekana papryka z serem i pieczarkami to faszerowane, pieczone papryki z farszem z jajek, sera, pomidorów i pieczarek, posypane natką pietruszki, które świetnie sprawdzą się zarówno na przyjęciu czy imprezie, jako efektowna przekąska, jak i na co dzień. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 4 duże czerwone, pomarańczowe lub żółte papryki
  • 4 jajka, ubite
  • 110 g dojrzałego sera cheddar, startego
  • 2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 6 łyżek półtłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku lub oregano
  • 3 łyżki pietruszki, posiekanej
  • 2 pomidory bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • łyżka oleju roślinnego

Promocje na składniki

Jak zrobić zapiekana papryka z serem i pieczarkami

  1. Pieczarki podsmażyć na gorącym oleju.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przekroić papryki wzdłuż na pół, ostrożnie przecinając ogonki. Usunąć gniazda nasienne. Gotować 6–8 minut lub do czasu, aż zmiękną. Osuszyć na papierowych ręcznikach.
  3. Zmieszać jajka z serem, gorczycą, mlekiem, pieczarkamii majerankiem lub oregano. Dodać pomidory i przyprawić do smaku.
  4. Paprykę ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu. Jeśli trzeba, obłożyć połówki papryki zgniecioną folią aluminiową – żeby leżały poziomo (inaczej nadzienie wypłynie). Każdą połówkę papryki wypełnić mieszanką pieczarkowo-jajeczno-serową.
  5. Piec 20–25 minut lub do czasu, aż nadzienie się zetnie i zacznie nabierać złotego koloru. Podawać przybrane pietruszką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.