Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Zapiekanka a'la pierogi z kapustą
90 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka a’la pierogi z kapustą to smakowite połączenie kapusty kiszonej, pieczarek, cebuli i makaronu, zalanych kremem pieczarkowym, posypanych tartym serem żółty i zapieczonych razem. Polecamy na drugie danie, jako sycący, pyszny obiad.
Składniki
- 1400 g kapusty kiszonej
- 1 cebula, drobno posiekana
- 500 g niegotowanego makaronu kolanka, świderki lub penne
- 500 g świeżych pieczarek, posiekanych
- 225 g masła
- 400 g kremu z pieczarek (z puszki lub z torebki)
- 1/4 szklanki startego żółtego sera
Jak zrobić zapiekanka a'la pierogi z kapustą
- W dużej patelni na średnim ogniu wymieszać kiszoną kapustę z cebulą i zalać wodą. Dusić na wolnym ogniu przez godzinę lub do czasu, kiedy większość wody się wygotuje.
- Lekko osoloną wodę doprowadzić do wrzenia w dużym garnku. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut lub do momentu, kiedy makaron będzie al dente. Odcedzić.
- W średniej patelni na średnim ogniu podsmażyć pieczarki na 2 łyżkach masła przez około 5 minut.
- Do mieszaniny z kapustą dodać pozostałe masło, ugotowany makaron i zupę-krem z pieczarek. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego ( lub dwóch mniejszych) i posypać serem. Piec 15 minut w 180 stopniach, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze