Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Zapiekanka z batatów
45 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 900 g ugotowanych, utłuczonych słodkich ziemniaków
- 75 g masła + 120 g roztopionego masła
- 80 ml (1/3 szkl.) mleka
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 220 g (1 szkl.) jasnobrązowego cukru
- 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
- 110 g (1 szkl.) posiekanych orzechów pekan
Jak zrobić zapiekanka z batatów
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem brytfankę wielkości około 23x33cm.
- W dużej misce wymieszać razem purée ze słodkich ziemniaków, 120 g masło, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. Włożyć wszystko do przygotowanego naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzić.
- W małej misce wymieszać brązowy cukier i mąkę. Wkrajać do tego 75 g masła, by kruszonka stała się grudkowata, a następnie domieszać orzechy i tak przygotowaną kruszonką posypać słodkie ziemniaki.
- Piec przez 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż zapiekanka nabierze złotego koloru.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze