Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami
60 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami to propozycja na smakowite, drugie danie obiadowe. Zapiekana mrożonka warzywna, ziemniaki pokrojone w kostkę, kiełbasa w plasterkach i pomidory z puszki przykryte są warstwą żółtego sera, który stopiony i przypieczony smakuje wyśmienicie. Polecamy.
Składniki
- 200 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej
- 4 małe ziemniaki, obrane i drobno pokrojone
- 450 g kiełbasy, pokrojonej na 1/2 cm plasterki
- 55 g masła, pociętego na kawałki
- 50 g startego sera cheddar
- 1/2 puszki pomidorów, krojonych
Jak zrobić zapiekanka z kiełbasą i warzywami
- Nagrzać piekarnik do 190°C.
- Rozłożyć mieszankę rozmrożonych warzyw na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 23×33 cm. Przykryć równomiernie ziemniakami, kiełbasą i kawałkami masła. Przyprawić do smaku i przykryć folią aluminiową.
- Piec w temperaturze 190°C przez 40 minut. Odkryć delikatnie folię, posypać serem i piec jeszcze parę minut, aby się roztopił i zabrązowił.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze