Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
60 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami to sycąca propozycja pierwszego, obiadowego dania. Polecamy wypróbować ten przepis na zapiekankę.
Składniki
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek oleju
- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
- sól, pieprz
- 4 większe ziemniaki
- szklanka gęstej śmietany
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Jak zrobić zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone. Całość smażymy kilka minut, aż mięso będzie dobre, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy.
- W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.
- Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na puree.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy połowę śmietany. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno warstwy: mięso, ziemniaki, resztę śmietany. Całość posypujemy równomiernie serem.
- Zapiekamy ok 35 min lub aż ser ładnie się zabrązowi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze