Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zapiekanka z ziemniakami, jajkiem i wędzonym boczkiem
90 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 1,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- 3 jajka na twardo, obrane
- 150 g wędzonego boczku cienko pokrojonego w plastry
- 150 g kwaśnej śmietany
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- masło do wysmarowania naczynia
Jak zrobić zapiekanka z ziemniakami, jajkiem i wędzonym boczkiem
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem; rozgrzać piekarnik do 220 C.
- Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki i ułożyć je warstwami na przemian z boczkiem w naczyniu. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków.
- Wymieszać śmietanę z 1-2 łyżkami wody i polać tym ziemniaki.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze