Zapiekanka z ziemniakami, jajkiem i wędzonym boczkiem

Przepis na Zapiekanka z ziemniakami, jajkiem i wędzonym boczkiem
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 3 jajka na twardo, obrane
  • 150 g wędzonego boczku cienko pokrojonego w plastry
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania naczynia

Promocje na składniki

Jak zrobić zapiekanka z ziemniakami, jajkiem i wędzonym boczkiem

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem; rozgrzać piekarnik do 220 C.
  2. Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki i ułożyć je warstwami na przemian z boczkiem w naczyniu. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków.
  3. Wymieszać śmietanę z 1-2 łyżkami wody i polać tym ziemniaki.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.