Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Zapiekanka ziemniaczana z serem
40 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka ziemniaczana z serem to wegetariańska propozycja na sycące drugie danie. Ziemniaki zapiekane z czosnkiem, sosem śmietanowo-serowym, pod warstewką przypieczonego, startego sera to smakowite danie, które z powodzeniem zaspokoi głód.
Składniki
- 800 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
- 300 g pełnotłustego serka naturalnego lub gęstej śmietany
- 150 ml mleka
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 200 g sera gruyère lub ementalera, startego
Jak zrobić zapiekanka ziemniaczana z serem
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C (piecyk z termoobiegiem – 170°C). Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Starannie odlać.
- Wymieszać serek naturalny lub śmietanę z mlekiem.
- Ułożyć plasterki ziemniaków na dnie płaskiego naczynia żaroodpornego. Posypać odrobiną czosnku, lekko doprawić solą i pieprzem. Przykryć drugą warstwą ziemniaków i czosnku doprawioną solą i pieprzem. Układać składniki dalej w taki sam sposób.
- Polać zapiekankę sosem mlecznym. Posypać równo serem. Zapiekać przez 30 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze