Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
40 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem to świetna propozycja obiadowa, niewymagająca wiele czasu i pracy. Ziemniaki i szpinak, w połączeniu ze śmietaną i serem idealnie się komponują i tworzą pyszne połączenie.
Składniki
- 7 dużych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 300 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
- 235 ml (1 szklanka) śmietany
- 55 g masła
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 115 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)
Jak zrobić zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
- Ziemniaki wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości (około 15 minut). Odcedzić i utłuc.
- W dużej misce wymieszać tłuczone ziemniaki ze szpinakiem, śmietaną, masłem, dymką, solą i pieprzem. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
- Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec kolejne 5 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze