Zielony sos ziołowy

Przepis na Zielony sos ziołowy
Czas przygotowania10 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zielony sos ziołowy to sos na bazie jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek z dodatkiem octu winnego, jajek oraz różnych świeżych ziół, np. melisy, szczypiorku, estragonu czy pietruszki. Taki aromatyczny sos ziołowy świetnie pasować będzie do wielu potraw. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zielony sos ziołowy

  1. Przebrać zioła, usunąć części liści nienadające się do użycia i usunąć łodyżki. Umyć zioła pod zimną wodą i bardzo dokładnie osuszyć.
  2. Posiekać zioła szybko wraz z olejem w robocie kuchennym. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować.
  3. Przełożyć zioła do miski i dodać jogurt i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić sos na około 30 minut prze podaniem. Jeśli nie będzie podawany od razu – wstawić do lodówki. Przed podaniem wymieszać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.