Ziemniaki au gratin z czosnkiem

Przepis na Ziemniaki au gratin z czosnkiem
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ziemniaki au gratin z czosnkiem to pyszna zapiekanka ziemniaczana z serem i śmietaną. Ten francuski sposób zapiekania warzyw świetnie sprawdza się z ziemniakami i jest gwarancją smacznego obiadu.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ziemniaki au gratin z czosnkiem

  1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować cienko tłuszczem brytfankę lub naczynie żaroodporne o wielkości ok 23×33 cm.
  2. Z połowy ziemniaków ułożyć warstwę na dnie brytfanki, na to położyć połowę sera, a na to pozostałe ziemniaki.
  3. W małej patelni na średnim ogniu roztopić masło, podsmażyć na nim czosnek aż się zrumieni i zalać tym ziemniaki.
  4. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać nią równomiernie ziemniaki i posypać pozostałym serem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 75 minut. Podawać natychmiast.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.