Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ziemniaki w folii ze szparagami
60 min
średni
02.11.2023
Ziemniaki w folii ze szparagami to przepis na pyszny i zdrowy obiad, składający się z pieczonych w folii aluminiowej ziemniaków, gotowanych białych szparagów i masła ziołowego, które dopełnia smak całości. Polecamy jako codzienny obiad.
Składniki
- 8 mączystych ziemniaków średniej wielkości
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Masło ziołowe:
- 150 g miękkiego masła
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- 2 łyżki drobno posiekanych ziół
- Szparagi:
- 1 kg białych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 kostka cukru
Jak zrobić ziemniaki w folii ze szparagami
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Umyć i wytrzeć ziemniaki.
- Wysmarować olejem 8 dużych kawałków folii aluminiowej, używając pędzla kuchennego. Zawinąć ziemniaki pojedynczo w kawałki folii. Położyć na blasze do pieczenia i piec godzinę w gorącym piekarniku.
- W czasie pieczenia ziemniaków rozmieszać masło, by zmiękło. Dodać do niego musztardę i sok z cytryny. Posolić do smaku i dodać posiekane zioła.
- Zawinąć masło ziołowe w folię do pakowania żywności i uformować z niego wałek, tocząc po blacie. Przechować w lodówce aż do chwili podania.
- Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów, obrać łodygi. Zawiązywać je porcjami nicią kuchenną w pęczki i gotować około 20 minut w dużym garnku z dostateczną ilością osolonej wody, z masłem i cukrem. Szparagi po ugotowaniu powinny być jeszcze lekko twarde. Odlać je i odsączyć.
- Schłodzone masło pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu ziemniaki w rozchylonej od góry folii, obok szparagi i kilka plasterków masła. Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze