Ziemniaki w folii ze szparagami

Przepis na Ziemniaki w folii ze szparagami
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ziemniaki w folii ze szparagami to przepis na pyszny i zdrowy obiad, składający się z pieczonych w folii aluminiowej ziemniaków, gotowanych białych szparagów i masła ziołowego, które dopełnia smak całości. Polecamy jako codzienny obiad.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ziemniaki w folii ze szparagami

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Umyć i wytrzeć ziemniaki.
  2. Wysmarować olejem 8 dużych kawałków folii aluminiowej, używając pędzla kuchennego. Zawinąć ziemniaki pojedynczo w kawałki folii. Położyć na blasze do pieczenia i piec godzinę w gorącym piekarniku.
  3. W czasie pieczenia ziemniaków rozmieszać masło, by zmiękło. Dodać do niego musztardę i sok z cytryny. Posolić do smaku i dodać posiekane zioła.
  4. Zawinąć masło ziołowe w folię do pakowania żywności i uformować z niego wałek, tocząc po blacie. Przechować w lodówce aż do chwili podania.
  5. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów, obrać łodygi. Zawiązywać je porcjami nicią kuchenną w pęczki i gotować około 20 minut w dużym garnku z dostateczną ilością osolonej wody, z masłem i cukrem. Szparagi po ugotowaniu powinny być jeszcze lekko twarde. Odlać je i odsączyć.
  6. Schłodzone masło pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu ziemniaki w rozchylonej od góry folii, obok szparagi i kilka plasterków masła. Podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.