Złoty kurczak

Przepis na Złoty kurczak
Czas przygotowania85min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 8 udek i pałek z kurczaka, ze skórą
  • 3 dymki, pokrojone na plasterki
  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • świeży imbir, mały kawałek, starty
  • 4 łyżki wina ryżowego lub suchej sherry
  • 4 łyżki lekkiego sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu

Promocje na składniki

Jak zrobić złoty kurczak

  1. Wymieszaj olej z orzeszków, czosnek, imbir, alkohol, sos sojowy i miód. Włóż kurczaka do naczynia, następnie zalej przygotowaną przed chwilą marynatą, mieszając.
  2. Przykryj, a następnie odstaw do lodówki na przynajmniej 20min, a jeśli masz więcej czasu to nawet na parę godzin.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C z termowentylatorem i wyjmij kurczaka z marynaty. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 40 minut, polej marynatą, która została w misce i piecz przez kolejne 20min, aż będzie złoty i lepki.
  4. Posyp cebulką, a następnie podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.