Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Złoty kurczak
85min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 8 udek i pałek z kurczaka, ze skórą
- 3 dymki, pokrojone na plasterki
- 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- świeży imbir, mały kawałek, starty
- 4 łyżki wina ryżowego lub suchej sherry
- 4 łyżki lekkiego sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
Jak zrobić złoty kurczak
- Wymieszaj olej z orzeszków, czosnek, imbir, alkohol, sos sojowy i miód. Włóż kurczaka do naczynia, następnie zalej przygotowaną przed chwilą marynatą, mieszając.
- Przykryj, a następnie odstaw do lodówki na przynajmniej 20min, a jeśli masz więcej czasu to nawet na parę godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C z termowentylatorem i wyjmij kurczaka z marynaty. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 40 minut, polej marynatą, która została w misce i piecz przez kolejne 20min, aż będzie złoty i lepki.
- Posyp cebulką, a następnie podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze