Żołnierzyki - szparagi w bekonie, z jajkiem

Przepis na Żołnierzyki - szparagi w bekonie, z jajkiem
Czas przygotowania20min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Żołnierzyki to nazwa na szparagi z grilla, owinięte, wraz z podłużnymi kawałkami chleba, bekonem, z dodatkiem jajka. To świetna propozycja śniadaniowa dla każdego miłośnika szparagów. Przepis znaleźć można poniżej.

Składniki

  • 8 szparagów (około 300g), drzewiaste końce odcięte
  • 4 długie cienkie plasterki chleba wiejskiego (najlepiej na zakwasie)
  • 8 płatków wędzonego boczku lub pancetty
  • 4 jajka kacze ( lub kurze)

Promocje na składniki

Jak zrobić żołnierzyki - szparagi w bekonie, z jajkiem

  1. Odetnij skórki i potnij kromki chleba tak, aby uzyskać 8 podłużnych, prostokątnych kawałków.
  2. Włóż szparaga na każdy kawałek chleba i owiń ciasno bekonem.
  3. Umieść na blaszce do pieczenia, dopraw i grilluj przez ok 15 minut, aż bekon będzie chrupiący.
  4. Zagotuj wodę, posól i gotuj jajka przez około 5 minut. Podawaj na ciepło.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.