
Zupa buraczkowa - przepis
Zupa buraczkowa to wegetariańska zupa krem, przygotowywana z buraków, z dodatkiem ziemniaków, marchewki, papryki, pietruszki i serka topionego. Odpowiednie przyprawy sprawią, że będzie delikatna i kremowa lub pikantna i pełna smaku.

Składniki
0,5 kg buraków ugotowanych i startych lub pokrojonych na male kawałki
5 dużych ziemniaków
1 pietruszka
1 cebula
1 duża czerwona
papryka
papryka
przyprawa typu vegeta
parę łyżek śmietany 18%
pęczek kopru/pietruszki/oregano
Jak zrobić Zupa buraczkowa
1
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
2
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
4
Myjemy paprykę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w dużą kostkę.
5
Ziemniaki wstawiamy do gotowania. Marchewkę, cebulę i pietruszkę szklimy na patelni ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby nie przypaliły się.
6
Następnie wrzucamy warzywa do garnka z ziemniakami i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie – wrzucamy buraki. Doprawiamy do smaku.
7
Zdejmujemy z ognia. Chwilę czekamy aż przestanie wrzeć. Dodajemy serek topiony, mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną surową paprykę.
8
Całą zupę miksujemy blenderem. Rozlewamy na talerze, dodajemy na każdy dwie łyżki śmietany, posypujemy posiekaną pietruszką i wybranymi ziołami.
Tags:
Michał