zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa - przepis

Zupa buraczkowa to wegetariańska zupa krem, przygotowywana z buraków, z dodatkiem ziemniaków, marchewki, papryki, pietruszki i serka topionego. Odpowiednie przyprawy sprawią, że będzie delikatna i kremowa lub pikantna i pełna smaku.

zupa buraczkowa

Składniki

0,5 kg buraków ugotowanych i startych lub pokrojonych na male kawałki

5 dużych ziemniaków

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1 duża czerwona
papryka

przyprawa typu vegeta

parę łyżek śmietany 18%

serek topiony

pęczek kopru/pietruszki/oregano

Jak zrobić Zupa buraczkowa

1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

2

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

4

Myjemy paprykę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w dużą kostkę.

5

Ziemniaki wstawiamy do gotowania. Marchewkę, cebulę i pietruszkę szklimy na patelni ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby nie przypaliły się.

6

Następnie wrzucamy warzywa do garnka z ziemniakami i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie – wrzucamy buraki. Doprawiamy do smaku.

7

Zdejmujemy z ognia. Chwilę czekamy aż przestanie wrzeć. Dodajemy serek topiony, mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną surową paprykę.

8

Całą zupę miksujemy blenderem. Rozlewamy na talerze, dodajemy na każdy dwie łyżki śmietany, posypujemy posiekaną pietruszką i wybranymi ziołami.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X