Zupa chrzanowa ze szczypiorkiem

Przepis na Zupa chrzanowa ze szczypiorkiem
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Zupa chrzanowa to  wspaniała zupa, która smakuje na gorąco przez cały rok. Można ją przygotować w wersji wegańskiej (bez dodatku śmietany, jajek czy kiełbasy) lub w wersji wegetariańskiej (bez kiełbasy) lub tradycyjnie, czyli z dodatkiem jajek, boczku lub białej kiełbasy. Zupa chrzanowa jest gęsta i bardzo pożywna we wszystkich wersjach, ponieważ zawiera ziemniaki, warzywa, chrzan.  Jeśli dodatkowo zaserwujemy ją z ciepłym tostem czy bułeczką będzie naprawdę sycąca.

Składniki

  • włoszczyzna (seler, por, marchew, pietruszka)
  • 3 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • słoik chrzanu (180 g) – np. z tego przepisu
  • śmietanka 30 % jedno opakowanie (100 ml)
  • biała kiełbasa – 3 laski
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek
  • szczypiorek

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa chrzanowa ze szczypiorkiem

  1. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu np: maśle klarowanym lub oleju.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do warzyw.
  3. Całość przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą lub bulionem warzywnym (lub mięsnym), około 1,5 litra i gotujemy do miękkości.
  4. Ugotowane warzywa z bulionem blendujemy.
  5. Do wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę białą kiełbasę, ugotowane jaja obrane ze skorupy, na koniec wlewamy śmietankę i dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem
  6. Posypujemy zupę posiekanym szczypiorem, aby było kolorowo. Podajemy z bułeczką lub grzankami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Eugeniusz 17.12.2023 Następny wspaniały przepis Dziękuję