Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa chrzanowa ze szczypiorkiem
średni
1
02.11.2023Zupa chrzanowa to wspaniała zupa, która smakuje na gorąco przez cały rok. Można ją przygotować w wersji wegańskiej (bez dodatku śmietany, jajek czy kiełbasy) lub w wersji wegetariańskiej (bez kiełbasy) lub tradycyjnie, czyli z dodatkiem jajek, boczku lub białej kiełbasy. Zupa chrzanowa jest gęsta i bardzo pożywna we wszystkich wersjach, ponieważ zawiera ziemniaki, warzywa, chrzan. Jeśli dodatkowo zaserwujemy ją z ciepłym tostem czy bułeczką będzie naprawdę sycąca.
Składniki
- włoszczyzna (seler, por, marchew, pietruszka)
- 3 ziemniaki (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- słoik chrzanu (180 g) – np. z tego przepisu
- śmietanka 30 % jedno opakowanie (100 ml)
- biała kiełbasa – 3 laski
- 3 jaja
- 1 cebula
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
- majeranek
- szczypiorek
Jak zrobić zupa chrzanowa ze szczypiorkiem
- Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu np: maśle klarowanym lub oleju.
- Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do warzyw.
- Całość przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą lub bulionem warzywnym (lub mięsnym), około 1,5 litra i gotujemy do miękkości.
- Ugotowane warzywa z bulionem blendujemy.
- Do wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę białą kiełbasę, ugotowane jaja obrane ze skorupy, na koniec wlewamy śmietankę i dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem
- Posypujemy zupę posiekanym szczypiorem, aby było kolorowo. Podajemy z bułeczką lub grzankami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze