Zupa gulaszowa

Przepis na Zupa gulaszowa
Czas przygotowania100 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2½ łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g chudej karkówki wołowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki kminku
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 750 ml wywaru wołowego
  • 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki chudego mleka
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 120 g bułki tartej

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa gulaszowa

  1. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć na niewielkim ogniu 10 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się rumienić.
  2. Wrzucić mięso i smażyć, mieszając, 5 minut, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę w proszku, kminek, pomidory wraz z sokiem oraz wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i godzinę dusić na maleńkim ogniu, aż mięso zmięknie. Wrzucić do rondla kapustę i wymieszać z mięsem oraz resztą warzyw.
  4. Przygotować kluseczki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni.
  5. Utrzeć w misce jajko z mlekiem, dodać cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
  6. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wrzucić do rondla, przykryć i dusić jeszcze 15 minut, aż kluski będą gotowe.
  7. Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać gulasz na gorąco w podgrzanych, głębokich talerzach, posypany siekaną natką pietruszki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.