Zupa kalafiorowo-serowa

Przepis na Zupa kalafiorowo-serowa
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa kalafiorowo-serowa to delikatna zupa krem, przyrządzona na bazie mleka i wywaru warzywnego, z dodatkiem kalafiora i cheddaru. Gęsta i sycąca zupa dobrze smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa z chrupiącą skórką.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa kalafiorowo-serowa

  1. Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie. Posypać gorczycą w proszku i wymieszać.
  2. Zachować około 90 g różyczek kalafiora. Resztę dodać do rondla razem z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować 10 minut, aż kalafior zmięknie.
  3. Rozgrzać olej na patelni teflonowej. Podzielić resztę kalafiora na maleńkie różyczki i smażyć 4–5 minut, często mieszając, aż lekko się przyrumienią. Odłożyć.
  4. Wyjąć liść laurowy z zupy. Utrzeć ją mikserem ręcznym lub elektrycznym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.
  5. Zdjąć zupę z ognia, dodać tarty ser i mieszać, aż całkowicie się roztopi. Nalać do miseczek i posypać obsmażonymi różyczkami kalafiora oraz szczyptą startego sera.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.