Zupa klopsowa

Przepis na Zupa klopsowa
Czas przygotowania45min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa klopsowa to pożywne jednogarnkowe danie, które minimalizuje zarówno czas przygotowania posiłku, jak i zmywania po nim. Dodatek klopsików, makaronu i grzanek nasyci nawet najbardziej głodnego domownika. Polecamy.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g przygotowanych mini klopsików
  • 2 x 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 200 g makaronu
  • 8 cienkich plastrów bagietki
  • 50 g cheddaru, startego (opcjonalnie)
  • mały pęczek bazylii lub pietruszki, porwane liście
  • 2 cienkie ugotowane marchewki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa klopsowa

  1. Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni i smaż klopsiki przez 5-10 minut, aż do zrumienienia.
  2. Dorzuć pomidory, marchewki i oregano, dolej mleko, 200 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż zupa zgęstnieje.
  3. Wsyp makaron do garnka z wrzącą wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. W międzyczasie zrób grzanki. Posyp kawałki bagietki serem i włóż do mikrofali z włączoną opcją grilla. Grilluj, aż ser się roztopi.
  5. Gdy makaron się ugotuje odcedź go, przełóż do misek, zalej zupą i posyp porwanymi listkami bazylii lub pietruszki. Połóż grzanki obok i podawaj.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.