Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa klopsowa
45min
średni
02.11.2023
Zupa klopsowa to pożywne jednogarnkowe danie, które minimalizuje zarówno czas przygotowania posiłku, jak i zmywania po nim. Dodatek klopsików, makaronu i grzanek nasyci nawet najbardziej głodnego domownika. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 g przygotowanych mini klopsików
- 2 x 400g krojonych pomidorów z puszki
- 300 ml mleka
- 1 łyżka suszonego oregano
- 200 g makaronu
- 8 cienkich plastrów bagietki
- 50 g cheddaru, startego (opcjonalnie)
- mały pęczek bazylii lub pietruszki, porwane liście
- 2 cienkie ugotowane marchewki
Jak zrobić zupa klopsowa
- Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni i smaż klopsiki przez 5-10 minut, aż do zrumienienia.
- Dorzuć pomidory, marchewki i oregano, dolej mleko, 200 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż zupa zgęstnieje.
- Wsyp makaron do garnka z wrzącą wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie zrób grzanki. Posyp kawałki bagietki serem i włóż do mikrofali z włączoną opcją grilla. Grilluj, aż ser się roztopi.
- Gdy makaron się ugotuje odcedź go, przełóż do misek, zalej zupą i posyp porwanymi listkami bazylii lub pietruszki. Połóż grzanki obok i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze