Zupa krem z groszku

Przepis na Zupa krem z groszku
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa krem z zielonego groszku jest bardzo prosta w przygotowaniu, a odpowiednio doprawiona to prawdziwy przysmak. Jeśli lubisz gładkie zupy-kremy, zupa krem z  groszku jest odpowiednią propozycją dla Ciebie.

Składniki

  • 1¼ kg grochu w strąkach
  • 50 g masła
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 łyżka posiekanego cząbru
  • kapka śmietany 18 % do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa krem z groszku

  1. Usuń groszek ze strąków, zostawiając około 12 strąków nieruszonych, dokładnie umytych.
  2. Roztop masło w rondelku, dorzuć cebulę i delikatnie smaż przez parę minut minut.
  3. Wrzuć groszek, 12 strąków i cząber. Wymieszaj, a następnie wlej 750 ml wrzątku i doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 8-10 minut, aż groszek będzie miękki, ale nadal jasnozielony.
  5. Wyjmij strąki groszku, przelej połowę zawartości rondla do miski i zblenduj ( lub do robota kuchennego). Wlej uzyskane purée przez sitko na czystą patelnię lub do garnka (aby pozbyć się grudek), a następnie zrób to samo z drugą połową zupy.
  6. Wymieszaj i dopraw do smaku. Delikatnie podgrzej zupę, jeszcze raz sprawdź smak. Podawaj z kapką śmietany i dekoracją z wcześniej wyjętych strąków.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.