Zupa krem z pora

Przepis na Zupa krem z pora
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa krem z pora to aksamitna, gładka i kremowa w konsystencji zupa, z dodatkiem bekonu i pieczywa. Polecamy ją zarówno jako część obiadu, jak i samodzielny posiłek.

Składniki

  • 25 g masła
  • 3 plastry boczku, pokrojone i 4 plastry boczku, do podania
  • 1 cebula, posiekana
  • 400 g przyciętego pora, pokrojonego i dobrze umytego
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1,4 l gorącego bulionu warzywnego
  • 140 ml śmietany 18%

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa krem z pora

  1. Rozpuść masło na dużej patelni, następnie podsmaż bekon i cebulę, mieszając, aż zaczną się robić złote.
  2. Dorzuć pora i ziemniaki, dobrze wymieszaj, a następnie przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, potrząsając patelnią co jakiś czas, aby upewnić się, że nic do niej nie przywrze.
  3. Wlej bulion, dobrze dopraw i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Pozostaw na kilka minut, a następnie blenduj, aż do uzyskania gładkości. Dolej śmietanę i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze dopraw.
  5. Podawaj ze świeżo podsmażonym bekonem i opiekanym, chrupiącym chlebem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.