Zupa miso

Przepis na Zupa miso
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa miso to tradycyjna japońska zupa, gotowana na bazie dashi i pasty miso, z dodatkiem tofu. Stanowi ciekawy dodatek do posiłków, który doceni każdy fan kuchni orientalnej.

Składniki

  • 2 łyżeczki dashi w proszku
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki pasty miso
  • 225 g tofu jedwabistego, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebulki dymki, posiekane po przekątnej

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa miso

  1. W średniej patelni na średnim ogniu połączyć daszi w proszku z wodą, doprowadzić do wrzenia.
  2. Zmniejszyć ogień i wmieszać pastę miso. Dodać tofu, a następnie posiekaną cebulkę. Lekko gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.