Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa na wołowinie z pulpetami z wątróbki
120 min
średni
02.11.2023
Zupa na wołowinie z pulpetami z wątróbki to lekki bulion, przyrządzony na żeberkach wołowych, z dodatkiem warzyw oraz pulpetów ze zmielonej wątróbki z kurczaka. Ta lekka zupa to świetna propozycja pierwszego dania.
Składniki
- Pulpety:
- 150 g wątróbki z kurczaka, zmielonej
- 80 g bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- Zupa:
- 1 kg żeberek wołowych
- 2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łodygi selera naciowego, posiekane
- 4 łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 l wody
- 2 marchewki, przepołowione
- 3 pomidory, posiekane
- 4 gałązki natki natki pietruszki, posiekane
Jak zrobić zupa na wołowinie z pulpetami z wątróbki
- Starannie wymieszać wątróbkę z bułką tartą, mąką, jajkami, 1 łyżeczką soli, gałką muszkatołową i czosnkiem. Odstawić.
- Opłukać żeberka, a następnie umieścić w dużym garnku. Dodać cebulę, seler, 4 łyżeczki soli, pieprz, wodę, marchewkę, pomidory i pietruszkę. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
- Zdjąć pianę z powierzchni zupy, a następnie znów przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
- Wyjąć mięso, kości i marchew z zupy. Marchewkę pokroić na małe kawałki i ponownie wrzucić do zupy. Doprowadzić do wrzenia.
- Z masy wątróbkowej uformować w kulki wielkości piłek golfowych; wrzucić je do gotujacej zupy. Przykryć i gotować przez ok 10 minut.
- Aby uzyskać czysty bulion można zupę przecedzić i podawać tylko z klopsikami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze