Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa neapolitańska z kurczakiem
średni
1
02.11.2023Składniki
- 50 g masła
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4-5 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 pierś kurczaka, ugotowana/upieczona i pokrojona w kostkę
- 100 g startego sera żółtego (dobrze rozpuszczającego się)
- sól i pieprz
- 2 żółtka
- 200 ml śmietanki 36%
- 150 g ulubionego makaronu ugotowanego al dente
- posiekane zioła do podania
Jak zrobić zupa neapolitańska z kurczakiem
- Do większego rondelka dodaj masło, marchewkę, zieloną paprykę, grzyby i cebulę i podsmaż mieszając przez 5 minut.
- Dodaj kurczaka i bulion doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj śmietankę dokładnie wymieszaną rózgą z żółtkami i startym serem i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę z ugotowanym makaronem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze