Zupa paprykowa

Przepis na Zupa paprykowa
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa krem z papryki to jedna z odsłon tak uwielbianych przez wiele osób zup-kremów, o gładkiej konsystencji i wyrazistym smaku. Dobrze przyprawione połączenie pomidorów i papryki to gwarancja wyśmienitego smaku. Polecamy.

Składniki

  • 400 g pomidorów, przeciętych na połówki
  • 1 czerwona cebula, poćwiartowana
  • 2 papryki, pokrojona
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione, ze skórkami
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki ricotty
  • kilka liści bazylii
  • 1 łyżka wybranych nasion (np. dyni, słonecznika), prażonych
  • chleb, do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa paprykowa

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C. Umieść pomidory, cebulę i paprykę w naczyniu żaroodpornym, wlej z olejem i dopraw.
  2. Dorzuć czosnek i tymianek, następnie piecz przez 25-30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i lekko się skarmelizują.
  3. Następnie wyjmij i wyrzuć skórkę czosnku i twarde części gałązek tymianku. Dolej ocet i zblenduj całość, dodając tyle wody, aby rozrzedzić masę do preferowanej konsystencji (około 150 ml).
  4. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba, rozlej do misek, dodaj łyżkę lub dwie ricotty, listki bazylii i nasiona.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.