Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
35 min
średni
02.11.2023
Zupa pomidorowa z ciecierzycą na bazie bulionu drobiowego to smaczna zupa, która świetnie sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie, jak i samodzielny posiłek. Polecamy podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub z chlebkiem naan.
Składniki
- 125 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 4 łodyżki świeżego rozmarynu
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- 2 puszki (400 g) ciecierzycy
- 700 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- garść natki pietruszki
Jak zrobić zupa pomidorowa z ciecierzycą
- W garnku, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać rozmaryn i pomidory i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
- Odcedzić jedną puszkę ciecierzycy i opłukać na durszlaku. Przełożyć do robota kuchennego i zmiksować, dolewając trochę bulionu, aby się łatwiej miksowała.
- Odcedzić drugą puszkę ciecierzycy i opłukać ją. Dodać do zupy razem ze zmiksowaną ciecierzycą. Dodać pozostały bulion i doprawić zupę do smaku.
- Wyjąć z zupy rozmaryn i posypać natką pietruszki. Podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze