Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Zupa porowa
40min
średni
02.11.2023
Zupa porowa to smaczna propozycja na pierwsze danie. Kremowa zupa będzie także dobrym wyborem na zaspokojenie wieczornego głodu, dzięki sycącym ziemniakom.
Spis treści:
Składniki
- 50 g masła + dodatkowo jedna łyżka masła
- 450g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki o grubości ok 1 cm
- 1 mała cebula, pokroić – tak samo, jak ziemniaki
- 450 g białej części porów, w plasterkach
- 850ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 142 ml śmietany
- 125 ml pełnotłustego mleka
- biała część 1 pora – osobno
- drobno posiekany szczypiorek
Jak zrobić zupa porowa
- Rozpuść 50 g masła w rondlu. Kiedy zacznie się pienić, dodaj 450 g ziemniaków, 1 małą cebulę i 450 g białej części porów.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj całość papierem do pieczenia, żeby zatrzymać parę. Po chwili przykryj rondel także pokrywką.
- Gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą lekko miękkie.
- Odkryj i wyrzuć papier. Wlej 850 ml bulionu z kurczaka lub warzyw, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu – około 5 minut. Uważaj, żeby nie rozgotować warzyw.
- Zmiksuj w blenderze do uzyskania jedwabiście gładkiej konsystencji, a następnie posmakuj i dopraw. Przelej zupę z powrotem do garnka i zamieszaj z mlekiem i ponad połową śmietany.
- Na zakończenie, drobno posiekaj pozostawioną białą część pora i delikatnie podsmaż ją na kawałku gorącego masła, aż zmięknie.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj do niej trochę bulionu. Do każdej miski z zupą dodaj trochę śmietany, pora, szczypiorku i czarnego pieprzu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze