Zupa porowa

Przepis na Zupa porowa
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa porowa to smaczna propozycja na pierwsze danie. Kremowa zupa będzie także dobrym wyborem na zaspokojenie wieczornego głodu, dzięki sycącym ziemniakom.

Składniki

  • 50 g masła + dodatkowo jedna łyżka masła
  • 450g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki o grubości ok 1 cm
  • 1 mała cebula, pokroić – tak samo, jak ziemniaki
  • 450 g białej części porów, w plasterkach
  • 850ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 142 ml śmietany
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • biała część 1 pora – osobno
  • drobno posiekany szczypiorek

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa porowa

  1. Rozpuść 50 g masła w rondlu. Kiedy zacznie się pienić, dodaj 450 g ziemniaków, 1 małą cebulę i 450 g białej części porów.
  2. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj całość papierem do pieczenia, żeby zatrzymać parę. Po chwili przykryj rondel także pokrywką.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą lekko miękkie.
  4. Odkryj i wyrzuć papier. Wlej 850 ml bulionu z kurczaka lub warzyw, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu – około 5 minut. Uważaj, żeby nie rozgotować warzyw.
  5. Zmiksuj w blenderze do uzyskania jedwabiście gładkiej konsystencji, a następnie posmakuj i dopraw. Przelej zupę z powrotem do garnka i zamieszaj z mlekiem i ponad połową śmietany.
  6. Na zakończenie, drobno posiekaj pozostawioną białą część pora i delikatnie podsmaż ją na kawałku gorącego masła, aż zmięknie.
  7. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj do niej trochę bulionu. Do każdej miski z zupą dodaj trochę śmietany, pora, szczypiorku i czarnego pieprzu.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.