zupa z dyni z imbirem

Zupa z dyni z imbirem - przepis

Zupa z dyni z imbirem to wyrazista w smaku i lekko pikantna wersja zupy dyniowej. Aromatyczne dodatki (m.in. trawa cytrynowa, tajska, czerwona pasta curry, chili czy mleko kokosowe) nadają jej orientalnego charakteru.

zupa z dyni z imbirem

Składniki

1½ kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki

4 łyżeczki oleju słonecznikowego

1 cebula, pokrojona

1 łyżka startego imbiru

1 trawa cytrynowa, trochę rozgnieciona

3-4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry

400 ml mleka kokosowego

850 ml bulionu warzywnego

sok z limonki

cukier, do przyprawienia

1 czerwona papryczka chili, w plasterkach, do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić Zupa z dyni z imbirem

1

Rozgrzej piekarnik z termowentylacją do 200C. Włóż kawałki dyni z połową oleju i przyprawami do naczynia żaroodpornego, a następnie piecz przez 30 minut, aż będzie złocista i miękka

2

W międzyczasie, wylej pozostały olej na patelnię z cebulą, imbirem i trawą cytrynową. Smaż przez 8-10 minut, aż zmiękną. Dodaj pastę curry, gotuj przez 1 min, a następnie dołóż także pieczoną dynię, mleko kokosowe ( zostawiając 3 łyżki na później) i bulion.

3

Gotuj przez 5 minut, a następnie wyciągnij trawę cytrynową. Odstaw na kilka minut, następnie dobrze zblenduj.

4

Przelej zupę na patelnię lub do garnka, aby się podgrzała, przypraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i cukrem, jeśli to konieczne.

5

Podawaj skropione resztką mleka kokosowego i posypane chili, jeśli chcesz.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X