
Zupa z dyni z imbirem - przepis
Zupa z dyni z imbirem to wyrazista w smaku i lekko pikantna wersja zupy dyniowej. Aromatyczne dodatki (m.in. trawa cytrynowa, tajska, czerwona pasta curry, chili czy mleko kokosowe) nadają jej orientalnego charakteru.

Składniki
1½ kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
4 łyżeczki oleju słonecznikowego
1 cebula, pokrojona
1 łyżka startego imbiru
1 trawa cytrynowa, trochę rozgnieciona
3-4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
850 ml bulionu warzywnego
sok z limonki
cukier, do przyprawienia
1 czerwona papryczka chili, w plasterkach, do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić Zupa z dyni z imbirem
1
Rozgrzej piekarnik z termowentylacją do 200C. Włóż kawałki dyni z połową oleju i przyprawami do naczynia żaroodpornego, a następnie piecz przez 30 minut, aż będzie złocista i miękka
2
W międzyczasie, wylej pozostały olej na patelnię z cebulą, imbirem i trawą cytrynową. Smaż przez 8-10 minut, aż zmiękną. Dodaj pastę curry, gotuj przez 1 min, a następnie dołóż także pieczoną dynię, mleko kokosowe ( zostawiając 3 łyżki na później) i bulion.
3
Gotuj przez 5 minut, a następnie wyciągnij trawę cytrynową. Odstaw na kilka minut, następnie dobrze zblenduj.
4
Przelej zupę na patelnię lub do garnka, aby się podgrzała, przypraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i cukrem, jeśli to konieczne.
5
Podawaj skropione resztką mleka kokosowego i posypane chili, jeśli chcesz.
Tags:
LidiaKa