Zupa z pieczonych warzyw

Przepis na Zupa z pieczonych warzyw
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa z pieczonych warzyw to wegetariańska zupa przygotowana na bulionie warzywnym, pieczonej dyni, marchwi i pietruszce, zaklepana śmietaną i zmiksowana.  Dodatek aromatycznych przypraw i ziół wzmacnia jej smak. Polecamy wypróbować ten przepis na pierwsze danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa z pieczonych warzyw

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  2. Do dużej miski włożyć warzywa, polać oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.
  3. Ułożyć warzywa na dużej blasze w jednej warstwie. Na warzywach ułożyć gałązki tymianku, rozmarynu i liście laurowe. Zamiast świeżych ziół można użyć po 1/2 łyżeczki suszonych.
  4. Piec warzywa 45 minut, od czasu do czasu odwracając, aby piekły się równomiernie. Kiedy będą miękkie, przełożyć do garnka na zupę, a zioła wyrzucić.
  5. Do upieczonych warzyw dodać wywar i doprowadzić do wrzenia. Doprawić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
  6. Zmiksować zupę na gładko, a następnie przelać z powrotem do garnka i podgrzać. Wmieszać śmietanę. Doprawić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.