Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa z pieczonych warzyw
80 min
średni
02.11.2023
Zupa z pieczonych warzyw to wegetariańska zupa przygotowana na bulionie warzywnym, pieczonej dyni, marchwi i pietruszce, zaklepana śmietaną i zmiksowana. Dodatek aromatycznych przypraw i ziół wzmacnia jej smak. Polecamy wypróbować ten przepis na pierwsze danie.
Składniki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 300 g dyni, bez pestek, pokrojona w dużą kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w grube plastry
- 1 pietruszka, pokrojona w dużą kostkę
- 1 por, pokrojony w plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki
- 3 liście laurowe
- kilka gałązek tymianku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 120 ml (1/2 szklanki) śmietany do zup
Jak zrobić zupa z pieczonych warzyw
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Do dużej miski włożyć warzywa, polać oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.
- Ułożyć warzywa na dużej blasze w jednej warstwie. Na warzywach ułożyć gałązki tymianku, rozmarynu i liście laurowe. Zamiast świeżych ziół można użyć po 1/2 łyżeczki suszonych.
- Piec warzywa 45 minut, od czasu do czasu odwracając, aby piekły się równomiernie. Kiedy będą miękkie, przełożyć do garnka na zupę, a zioła wyrzucić.
- Do upieczonych warzyw dodać wywar i doprowadzić do wrzenia. Doprawić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
- Zmiksować zupę na gładko, a następnie przelać z powrotem do garnka i podgrzać. Wmieszać śmietanę. Doprawić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze