Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Dżem jabłkowo-pomarańczowy
40 min
średni
02.11.2023
Dżem jabłkowo-pomarańczowy to słodki, domowy przetwór, przygotowany z jabłek i soku oraz miąższu pomarańczowego. Taki dżem stanowi świetny dodatek do wielu deserów czy jogurtu naturalnego. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 1 kg jabłek
- 300 ml soku pomarańczowego z kartonu lub owoców
- żelfix 2:1
- 500 g cukru
- miąższ z 2 pomarańczy
Jak zrobić dżem jabłkowo-pomarańczowy
- Jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać miąższ pomarańczowy, sok i żelfix.
- Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, mieszając cały czas. Dodać cukier.
- Gotować ok 6-7 minut.
- Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Można też zapasteryzować gotując słoiku w dużym garnku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze