Pulchny biały chleb

Przepis na Pulchny biały chleb
Czas przygotowania60 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pulchny biały chleb to domowy wypiek pieczony na mące pszennej i maślance. Miękki chleb z chrupiącą skórką zasmakuje każdemu z domowników. Taki świeży chleb prosto z pieca smakuje wyśmienicie nawet posmarowany tylko masłem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pulchny biały chleb

  1. Wymieszać w misce mąkę z solą i olejem. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z cukrem i lekko podgrzać.
  2. Rozkruszyć drożdże, wrzucić do letniej maślanki i porządnie rozmieszać.
  3. Wlać maślankę z drożdżami do miski. Całość zmiksować na gładkie ciasto.
  4. Blat kuchenny posypać mąką i zagniatać ciasto rękami dość energicznie, aż do chwili, kiedy stanie się elastyczne i przestanie się kleić.
  5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Uformować bochenek, ułożyć na blasze i zwilżyć wodą. Ostrym nożem zrobić na wierzchu nacięcia.
  6. Przykryć chleb i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż jego objętość powiększy się dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do 250°C. Piec przez 30 minut, do chwili gdy skórka będzie złotobrązowa.
  7. Po 15 minutach temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200°C, a chleb zwilżyć z wierzchu wodą.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.