Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pulchny biały chleb
60 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Pulchny biały chleb to domowy wypiek pieczony na mące pszennej i maślance. Miękki chleb z chrupiącą skórką zasmakuje każdemu z domowników. Taki świeży chleb prosto z pieca smakuje wyśmienicie nawet posmarowany tylko masłem.
Spis treści:
Jak zrobić pulchny biały chleb
- Wymieszać w misce mąkę z solą i olejem. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z cukrem i lekko podgrzać.
- Rozkruszyć drożdże, wrzucić do letniej maślanki i porządnie rozmieszać.
- Wlać maślankę z drożdżami do miski. Całość zmiksować na gładkie ciasto.
- Blat kuchenny posypać mąką i zagniatać ciasto rękami dość energicznie, aż do chwili, kiedy stanie się elastyczne i przestanie się kleić.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Uformować bochenek, ułożyć na blasze i zwilżyć wodą. Ostrym nożem zrobić na wierzchu nacięcia.
- Przykryć chleb i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż jego objętość powiększy się dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do 250°C. Piec przez 30 minut, do chwili gdy skórka będzie złotobrązowa.
- Po 15 minutach temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200°C, a chleb zwilżyć z wierzchu wodą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze