Risotto z piekarnika

Przepis na Risotto z piekarnika
Czas przygotowania35min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Risotto z piekarnika to potrawa na bazie ryżu, gotowanego z dodatkiem bulionu drobiowego, z wędzonym boczkiem, pomidorkami cherry i parmezanem. Prosta i szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo sycąca.

Składniki

  • 250g paczka wędzonego boczku, pokrojona na małe kawałki
  • 1 cebula, posiekana
  • 25 g masła
  • 300 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • pół szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • 150g paczka pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
  • 700 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 90 g parmezanu, startego

Promocje na składniki

Jak zrobić risotto z piekarnika

  1. Rozgrzej piekarnik do 200C, z termoobiegiem.
  2. Podsmaż bekon na patelni, aż będzie złocisty i chrupiący.
  3. Dodaj cebulę i masło i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dorzuć ryż i dobrze wymieszaj. Wlej wino, gotuj przez ok 2 minuty, do momentu wchłonięcia.
  4. Dodaj pomidory i gorący bulion, a następnie szybko wymieszaj ryż. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj szczelnie pokrywką i gotuj przez ok 15 minut. Wsyp równomiernie większość parmezanu, odczekaj chwilę, aż zacznie się topić i brązowieć.
  5. Podawaj posypane resztą sera.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Aga 02.07.2019 Zawsze myślałam, że risotto to tylko gotowane na bulionie lub mleku. A tu proszę - risotto z piekarnia :D