Rolada z mielonym mięsem

Przepis na Rolada z mielonym mięsem
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rolada z mielonym mięsem to wytrawne ciasto z białym serem, owinięte wokół farszu mięsnego, przygotowanego z mięsa mielonego, boczku, bułki i aromatycznych przypraw i ziół. Taką roladę można jeść samą lub np. polaną sosem pomidorowym, w towarzystwie sałaty.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić rolada z mielonym mięsem

  1. Biały ser zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, jajkiem i olejem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 200°C.
  2. Namoczyć bułkę w wodzie i odcisnąć. Obrać cebule i ząbek czosnku. Pokroić cebule w drobną kostkę, posiekać czosnek.
  3. Pokroić boczek w drobną kostkę.
  4. Podgrzać na patelni olej, wrzucić boczek i smażyć, aż się zeszkli. Dodać cebulę oraz czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli. Przełożyć do miseczki i ostudzić.
  5. Rozdrobnić wyciśniętą bułkę. Dodać wraz z mielonym mięsem i jajkiem do miski z boczkiem i cebulą. Całość wymieszać rękami; obficie doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem kajeńskim i czarnym.
  6. Posypać blat kuchenny mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 35×40 cm. Rozłożyć na nim równomiernie mielone mięso z dodatkami, pozostawiając wolny górny brzeg prostokąta.
  7. Całość zrolować, aż dojdziemy do wolnego brzegu, który powinniśmy podłożyć pod spód rolady. Ułożyć na blasze, posmarować mlekiem, używając kuchennego pędzla, boki zaś zawinąć i ścisnąć, by się skleiły.
  8. Piec przez 40–45 minut, aż będzie rumiana. Można podawać z sosem pomidorowym i zieloną sałatą.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.