Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Rolada z mielonym mięsem
70 min
średni
02.11.2023
Rolada z mielonym mięsem to wytrawne ciasto z białym serem, owinięte wokół farszu mięsnego, przygotowanego z mięsa mielonego, boczku, bułki i aromatycznych przypraw i ziół. Taką roladę można jeść samą lub np. polaną sosem pomidorowym, w towarzystwie sałaty.
Składniki
- 200 g chudego białego sera
- 250 g mąki
- 1 torebka (16 g) proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- Farsz:
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 150 g boczku
- 2 łyżki oleju
- 400 g mięsa mielonego
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1 żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
- 1 sucha bułka
Jak zrobić rolada z mielonym mięsem
- Biały ser zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, jajkiem i olejem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 200°C.
- Namoczyć bułkę w wodzie i odcisnąć. Obrać cebule i ząbek czosnku. Pokroić cebule w drobną kostkę, posiekać czosnek.
- Pokroić boczek w drobną kostkę.
- Podgrzać na patelni olej, wrzucić boczek i smażyć, aż się zeszkli. Dodać cebulę oraz czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli. Przełożyć do miseczki i ostudzić.
- Rozdrobnić wyciśniętą bułkę. Dodać wraz z mielonym mięsem i jajkiem do miski z boczkiem i cebulą. Całość wymieszać rękami; obficie doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem kajeńskim i czarnym.
- Posypać blat kuchenny mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 35×40 cm. Rozłożyć na nim równomiernie mielone mięso z dodatkami, pozostawiając wolny górny brzeg prostokąta.
- Całość zrolować, aż dojdziemy do wolnego brzegu, który powinniśmy podłożyć pod spód rolady. Ułożyć na blasze, posmarować mlekiem, używając kuchennego pędzla, boki zaś zawinąć i ścisnąć, by się skleiły.
- Piec przez 40–45 minut, aż będzie rumiana. Można podawać z sosem pomidorowym i zieloną sałatą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze