Rolada ze śmietaną i brzoskwiniami

Przepis na Rolada ze śmietaną i brzoskwiniami
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rolada ze śmietaną i brzoskwiniami to pyszny, słodki deser brzoskwiniowo-śmietanowy, idealny jako dodatek do kawy. Efektowna i smaczna rolada dobrze sprawdzi się także podczas wizyty gości czy przyjęcia.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić rolada ze śmietaną i brzoskwiniami

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Białka ubić z solą i łyżką wody na półsztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić sztywną pianę. Dodać żółtka oraz mąkę i wymieszać trzepaczką.
  2. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozprowadzić na nim ciasto i piec 12–15 minut w nagrzanym piekarniku. Wyłożyć biszkopt na zwilżoną ściereczkę kuchenną, drugą – także zwilżoną – przykryć i pozostawić do ostudzenia.
  3. Umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć 1 łyżeczkę skórki i wycisnąć 1 łyżkę soku.
  4. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przepołowić, usuwając pestkę, i pokroić na kawałki. Dodać sok z cytryny i zamieszać.
  5. Śmietanę ubić na sztywno wraz z wanilią i skórką cytryny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i 1 łyżkę miodu. Zdjąć z biszkoptu wierzchnią ściereczkę, ostrożnie oderwać papier do pieczenia.
  6. Rozsmarować na cieście śmietanę z brzoskwiniami. Zwinąć roladę, posypać obficie cukrem pudrem i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.