Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Rolada ze śmietaną i brzoskwiniami
55 min
średni
02.11.2023
Rolada ze śmietaną i brzoskwiniami to pyszny, słodki deser brzoskwiniowo-śmietanowy, idealny jako dodatek do kawy. Efektowna i smaczna rolada dobrze sprawdzi się także podczas wizyty gości czy przyjęcia.
Składniki
- 4 białka
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 4 żółtka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 1 cytryna
- 500 g dojrzałych brzoskwiń
- 200 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 50 g miodu
- cukier puder do posypania
Jak zrobić rolada ze śmietaną i brzoskwiniami
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Białka ubić z solą i łyżką wody na półsztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić sztywną pianę. Dodać żółtka oraz mąkę i wymieszać trzepaczką.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozprowadzić na nim ciasto i piec 12–15 minut w nagrzanym piekarniku. Wyłożyć biszkopt na zwilżoną ściereczkę kuchenną, drugą – także zwilżoną – przykryć i pozostawić do ostudzenia.
- Umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć 1 łyżeczkę skórki i wycisnąć 1 łyżkę soku.
- Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przepołowić, usuwając pestkę, i pokroić na kawałki. Dodać sok z cytryny i zamieszać.
- Śmietanę ubić na sztywno wraz z wanilią i skórką cytryny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i 1 łyżkę miodu. Zdjąć z biszkoptu wierzchnią ściereczkę, ostrożnie oderwać papier do pieczenia.
- Rozsmarować na cieście śmietanę z brzoskwiniami. Zwinąć roladę, posypać obficie cukrem pudrem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze