Rolada ze śmietaną mokka

Przepis na Rolada ze śmietaną mokka
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rolada ze śmietaną mokka to smakowite i pięknie wyglądające kawowe ciasto. Polecamy serwować posypane kakao, można także przyozdobić je ziarnami kawy i odrobiną cukru pudru.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić rolada ze śmietaną mokka

  1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  2. Ubić jajka na puszystą masę z cukrem, solą, skórką i sokiem z pomarańczy. Rozsiać na masie mąkę i proszek do pieczenia, i wymieszać trzepaczką do piany.
  3. Rozłożyć ciasto na blasze i piec 12–14 minut, aż stanie się złotobrązowe. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na papier do pieczenia i studzić pod blachą odwróconą do góry dnem.
  4. Roztopić czekoladę w rondelku, zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodą, potem nieco ostudzić. Zmieszać śmietanę z zagęstnikiem i ubić na sztywno, dodając stopniowo małymi porcjami czekoladę, kawę rozpuszczalną i cukier puder.
  5. Włożyć 6 łyżek ubitej śmietany do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową.
  6. Zdjąć blachę z ciasta, oderwać papier do pieczenia. Rozsmarować na cieście 3/4 śmietany z czekoladą. Zwinąć ciasto w roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia, na którym leży.
  7. Posypać roladę proszkiem kakaowym.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.