Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Rolada ze śmietaną mokka
55 min
średni
02.11.2023
Rolada ze śmietaną mokka to smakowite i pięknie wyglądające kawowe ciasto. Polecamy serwować posypane kakao, można także przyozdobić je ziarnami kawy i odrobiną cukru pudru.
Składniki
- 90 g cukru
- szczypta soli
- 90 g mąki
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 3 jajka
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na nadzienie i do przystrojenia:
- 100 g czekolady mokka
- 400 g śmietany
- 1 i 1/2 torebki zagęstnika do śmietany
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao w proszku do posypania
Jak zrobić rolada ze śmietaną mokka
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
- Ubić jajka na puszystą masę z cukrem, solą, skórką i sokiem z pomarańczy. Rozsiać na masie mąkę i proszek do pieczenia, i wymieszać trzepaczką do piany.
- Rozłożyć ciasto na blasze i piec 12–14 minut, aż stanie się złotobrązowe. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na papier do pieczenia i studzić pod blachą odwróconą do góry dnem.
- Roztopić czekoladę w rondelku, zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodą, potem nieco ostudzić. Zmieszać śmietanę z zagęstnikiem i ubić na sztywno, dodając stopniowo małymi porcjami czekoladę, kawę rozpuszczalną i cukier puder.
- Włożyć 6 łyżek ubitej śmietany do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową.
- Zdjąć blachę z ciasta, oderwać papier do pieczenia. Rozsmarować na cieście 3/4 śmietany z czekoladą. Zwinąć ciasto w roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia, na którym leży.
- Posypać roladę proszkiem kakaowym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze