Różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola

Przepis na Różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola to smaczna, warzywno-serowa przekąską, która może stanowić zarówno dodatek do obiadu, jak i samodzielny, mały posiłek. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola

  1. Kalafior i brokuły gotować przez 3–4 minuty, aż lekko zmiękną. Odsączyć, zachowując wodę z gotowania do przyrządzenia sosu. Odstawić.
  2. W tym samym rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, nie dopuszczając, by się przyrumieniła. Dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać stopniowo mleko i 150 ml zachowanej wody z gotowania warzyw.
  3. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty, aż powstanie jednolity, lekki sos. Zestawić z ognia.
  4. Rozgrzać mocno opiekacz lub piekarnik. Dodać do sosu ⅔ sera i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić ugotowane warzywa i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Posypać resztą sera. Zapiekać przez ok 5 minut, aż potrawa przyrumieni się i będzie bulgotać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.