Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola
25 min
średni
Różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola to smaczna, warzywno-serowa przekąską, która może stanowić zarówno dodatek do obiadu, jak i samodzielny, mały posiłek. Polecamy.
Jak zrobić różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola
- Kalafior i brokuły gotować przez 3–4 minuty, aż lekko zmiękną. Odsączyć, zachowując wodę z gotowania do przyrządzenia sosu. Odstawić.
- W tym samym rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, nie dopuszczając, by się przyrumieniła. Dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać stopniowo mleko i 150 ml zachowanej wody z gotowania warzyw.
- Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty, aż powstanie jednolity, lekki sos. Zestawić z ognia.
- Rozgrzać mocno opiekacz lub piekarnik. Dodać do sosu ⅔ sera i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić ugotowane warzywa i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Posypać resztą sera. Zapiekać przez ok 5 minut, aż potrawa przyrumieni się i będzie bulgotać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze