Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Rukiew wodna - majonez
30min
średni
02.11.2023
Rukiew wodna to roślina o wielu zastosowaniach. Jednym z nich jest majonez domowy – świetna alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Nasz przepis znajduje się poniżej.
Składniki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka białego octu winnego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 200 ml oleju arachidowego lub innego oleju roślinnego
- 2 żółtka jaj
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- ½ małego rozgniecionego ząbka czosnku
- 75g rukwi wodnej, liście i łodygi
Jak zrobić rukiew wodna - majonez
- Wymieszaj sok z cytryny z octem winnym.
- W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek z olejem arachidowym.
- W robocie kuchennym zmieszaj dokładnie żółtka z czubatą łyżeczką musztardy Dijon i obficie posyp szczyptą soli. Do cały czas działającego robota, dodaj kilka kropli mieszanki olejów, powoli, kropla po kropli.
- Majonez powinien zacząć gęstnieć, a następnie zesztywnieć. Jeśli mieszanina wygląda na zbyt gęstą, dodaj do niej łyżeczkę mieszanki cytryny / octu.
- Kontynuuj dodawanie oleju w ten sam sposób, naprzemiennie z łyżeczką mieszanki cytryny / octu, aż cały olej zostanie włączony, a konsystencja majonezu będzie idealna. Dorzuć ½ małego rozdrobnionego ząbka czosnku.
- Dodaj rukiew i przyprawy. Schłodź i podawaj jako ciekawą wariację majonezu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze