Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ryba po grecku na wigilijny stół
90 min
średni
02.11.2023
Delikatna i soczysta ryba po grecku z warzywami to danie, które każdemu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Nasz przepis tradycyjny na rybę po grecku polecamy wszystkim, dla których jest to obowiązkowa potrawa na stole wigilijnym.
Składniki
- 1 kg filetów z ryby (np. dorsz lub morszczuk)
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 1 duża pietruszka
- 1/2 selera
- 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
- 1 szklanka oleju
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
Jak zrobić ryba po grecku na wigilijny stół
- Filety pokroić na kawałki (około 6 cm długości), zamoczyć w rozbełtanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtoczyć w mące.
- Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na złoty kolor. Usmażoną rybę odstawić.
- Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić do głębokiej patelni, wlać 4 łyżki oleju i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli.
- Obraną marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić do cebuli, dodać wodę, sól i pieprz i dusić na małym ogniu około 30 minut (aż jarzyny będą miękkie). W razie potrzeby dodać więcej wody. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i jeszcze dusić 5 minut.
- Na półmisek wykładać na przemian ugotowane warzywa z przecierem i usmażoną rybę (tj. jarzyny, ryba, jarzyny, ryba, jarzyny).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze