Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Ryż do sushi
35 min
średni
02.11.2023
Ryż do sushi to rodzaj japońskiego ryżu, który dzięki specjalnemu przygotowaniu osiąga konsystencję i smak, który współtworzy oryginalny smak sushi. Polecamy wypróbować amatorom kuchni japońskiej.
Spis treści:
Składniki
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 450 g japońskiego ryżu do sushi
- 1 kawałek suszonego wodorostu kelp
- 700 ml wody
Jak zrobić ryż do sushi
- Wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą.
- Ryż włożyć do dużego garnka, nalać zimnej wody i dobrze przemieszać. Wylać mętną wodę, powtórzyć czynność 3-4 razy aż woda będzie czysta.
- W ten sposób usuwamy nadmiar skrobi. Dobrze odcedzić ryż, włożyć do garnka, dodać kelp i 700 ml wody.
- Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie odstawić na 5 minut i dopiero wtedy odkryć.
- Wyłożyć ryż na dużą tacę lub blachę, kelp wyrzucić. Polać ryż mieszaniną z octem i dobrze wymieszać szpatułką.
- Rozłożyć równomiernie na blaszce aby ostygł do temperatury pokojowej, a następnie zużyć do sushi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze