Ryż do sushi

Przepis na Ryż do sushi
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ryż do sushi to rodzaj japońskiego ryżu, który dzięki specjalnemu przygotowaniu osiąga konsystencję i smak, który współtworzy oryginalny smak sushi. Polecamy wypróbować amatorom kuchni japońskiej.

Składniki

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 450 g japońskiego ryżu do sushi
  • 1 kawałek suszonego wodorostu kelp
  • 700 ml wody

Promocje na składniki

Jak zrobić ryż do sushi

  1. Wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą.
  2. Ryż włożyć do dużego garnka, nalać zimnej wody i dobrze przemieszać. Wylać mętną wodę, powtórzyć czynność 3-4 razy aż woda będzie czysta.
  3. W ten sposób usuwamy nadmiar skrobi. Dobrze odcedzić ryż, włożyć do garnka, dodać kelp i 700 ml wody.
  4. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  5. Po tym czasie odstawić na 5 minut i dopiero wtedy odkryć.
  6. Wyłożyć ryż na dużą tacę lub blachę, kelp wyrzucić. Polać ryż mieszaniną z octem i dobrze wymieszać szpatułką.
  7. Rozłożyć równomiernie na blaszce aby ostygł do temperatury pokojowej, a następnie zużyć do sushi.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.