Sałata rzymska z sosem czosnkowo-cytrynowym z anchois

Przepis na Sałata rzymska z sosem czosnkowo-cytrynowym z anchois
Czas przygotowania15 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 2 filety anchois, opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 115 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kawałki chleba, opieczonego w tosterze i pokrojonego w kostkę

Promocje na składniki

Jak zrobić sałata rzymska z sosem czosnkowo-cytrynowym z anchois

  1. Oddzielić liście sałaty rzymskiej. Przeciąć w poprzek na kawałki szerokości 1,5 cm, dobrze umyć i osuszyć w suszarce do sałaty.
  2. Obieraczką do warzyw zetrzeć na wiórki 1/3 szklanki parmezanu.
  3. W blenderze zmiksować na gładko czosnek z anchois i sokiem z cytryny. Stale mieszając, dodawać olej, aż wszystko się dobrze połączy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. W misce wymieszać delikatnie sałatę z sosem, 1/4 szklanki startego parmezanu, solą i pieprzem. Podzielić sałatę pomiędzy 2 talerze i posypać pozostałymi wiórkami parmezanu oraz chlebem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.