Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Przepis na Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sałatka z pieczarkami i jajkiem, szpinakiem i szynką parmeńską to wartościowy dodatek do obiadu, pełen witamin. Świeży szpinak zawiera między innymi potas, żelazo i witaminę C, a także wiele innych potrzebnych organizmowi składników. Polecamy.

Składniki

  • 100 g pieczarek kasztanowatych
  • 100 g zwykłych pieczarek
  • 100 g liści szpinaku
  • duża łyżka masła
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • pare listków sałaty Little Gem lub lodowej, liście opłukane
  • 6 jaj, ugotowanych, w plasterkach
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka pietruszki
  • szczypta liści estragonu
  • 1 łyżka bazylii
  • szczypta koperku
  • 1 ząbek czosnku, pokruszony
  • czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki

Promocje na składniki

Jak zrobić sałatka z pieczarkami i jajkiem

  1. Gotuj fasolę we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut tak, aby się nie rozgotowała. Odcedź pod zimną bieżącą wodą, aby szybko schłodzić.
  2. Aby przygotować dressing, zmieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, pietruszkę, estragon, bazylię, koperek, czosnek i musztardę w robocie kuchennym, lub zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej sos do słoika z nakrętką, dobrze nim wstrząśnij.
  3. Odetnij nóżki pieczarek, jeśli są małe zostaw je w całości, jeśli nie, przekrój na połówki lub w łódeczki. Przypraw je, rozgrzej masło na patelni i dodaj kilka kropli oliwy. Usmaż pieczarki, obracając kilka razy. Po kilku minutach, gdy się zarumienią i będą delikatne, przenieś je do miski.
  4. Porwij szynkę parmeńską na kawałki. Wmieszaj pieczarki w resztę sosu. Ułóż kilka liści sałaty na dużym półmisku, a następnie rozłóż resztę od grzybów, szynkę, jajka i zioła.
  5. Skrop obficie dressingiem i podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.