Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
40min
średni
02.11.2023
Sałatka z pieczarkami i jajkiem, szpinakiem i szynką parmeńską to wartościowy dodatek do obiadu, pełen witamin. Świeży szpinak zawiera między innymi potas, żelazo i witaminę C, a także wiele innych potrzebnych organizmowi składników. Polecamy.
Składniki
- 100 g pieczarek kasztanowatych
- 100 g zwykłych pieczarek
- 100 g liści szpinaku
- duża łyżka masła
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- pare listków sałaty Little Gem lub lodowej, liście opłukane
- 6 jaj, ugotowanych, w plasterkach
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka pietruszki
- szczypta liści estragonu
- 1 łyżka bazylii
- szczypta koperku
- 1 ząbek czosnku, pokruszony
- czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
Jak zrobić sałatka z pieczarkami i jajkiem
- Gotuj fasolę we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut tak, aby się nie rozgotowała. Odcedź pod zimną bieżącą wodą, aby szybko schłodzić.
- Aby przygotować dressing, zmieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, pietruszkę, estragon, bazylię, koperek, czosnek i musztardę w robocie kuchennym, lub zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej sos do słoika z nakrętką, dobrze nim wstrząśnij.
- Odetnij nóżki pieczarek, jeśli są małe zostaw je w całości, jeśli nie, przekrój na połówki lub w łódeczki. Przypraw je, rozgrzej masło na patelni i dodaj kilka kropli oliwy. Usmaż pieczarki, obracając kilka razy. Po kilku minutach, gdy się zarumienią i będą delikatne, przenieś je do miski.
- Porwij szynkę parmeńską na kawałki. Wmieszaj pieczarki w resztę sosu. Ułóż kilka liści sałaty na dużym półmisku, a następnie rozłóż resztę od grzybów, szynkę, jajka i zioła.
- Skrop obficie dressingiem i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze