Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Sałatka z sałaty lodowej
20min
średni
02.11.2023
Sałatka z sałaty lodowej z pomidorkami cherry, rzodkiewką, serem pleśniowym i boczkiem, polana aromatycznym dressingiem, to propozycja dla miłośników bardziej sycących sałatek. Polecamy.
Składniki
- 1 czerwona cebula, cienkie plasterki
- sok z ½ cytryny
- 6 plasterków boczku
- 1 sałata lodowa
- 200 g pomidorków cherry, pokrojonych na ćwiartki
- 100g rzodkiewki
- 100 ml maślanki
- 4 łyżki majonezu
- 50 g Roqueforta lub innego sera pleśniowego, pokruszonego
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- mały pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
Jak zrobić sałatka z sałaty lodowej
- Wymieszaj czerwoną cebulę i sok z cytryny w małej misce, przykryj i odłóż na bok.
- Podsmaż boczek na suchej patelni, na średnim ogniu, obracając, dopóki nie zrobi się chrupiący. Następnie pozbądź się nadmiaru tłuszczu, kładąc go na ręczniku papierowym. Pokrój go na małe kawałki i odłóż na bok.
- Aby przygotować dressing, wrzuć jego wszystkie składniki do miski (maślanka, majonez, Roquefort, ocet winny, ząbek czosnku, szczypiorek), dopraw do smaku i wymieszaj, tak żeby dobrze się połączyły.
- Pokrój sałatę na na paski i umieść w misce z pomidorami, rzodkiewką i cebulą. Tuż przed podaniem polej dressingiem i posyp bekonem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze