Sernik kokosowy

Przepis na Sernik kokosowy
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 paczka ciastek czekoladowych (200 g)
  • 50 g masła
  • 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 6 jaj
  • 3 łyżki likieru kokosowego lub kilka kropel aromatu
  • 1 budyń kokosowy (lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej)
  • 4 łyżki zebranej śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
  • 200 g śmietany homogenizowanej 12%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik kokosowy

  1. Masło roztopić. Ciastka połamać w dłoniach i wrzucić do miksera. Dolać masło, zmiksować jak najdrobniej. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i uklepać. Wstawić do lodówki.
  2. Otworzyć mleka kokosowe. Do miseczki zebrać 4 łyżki śmietanki z wierzchu i odstawić. Resztę mleka z obu puszek wlać do garnka, zagotować na dużym ogniu i gotować około pół godziny. Masy powinny się połączyć, a mleko troszkę zgęstnieć. Po upływie czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  3. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  4. Twaróg przełożyć do dużej miski lub garnka. Wsypać budyń (lub skrobię), wymieszać. Dolać mleko skondensowane i miksować na małych obrotach.
  5. Powoli dodawać po jednym jajku na raz, starając się nie napowietrzać masy. Na koniec dodać likier lub aromat i stopniowo wlewać przygotowane wcześniej mleko kokosowe.
  6. Przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godziny.
  7. Do odłożonej śmietanki kokosowej dodać śmietanę homogenizowaną oraz cukier. Wymieszać.
  8. Po upływie 1,5 godziny, uchylić drzwiczki piekarnika i powoli wysunąć sernik. Wierzch oblać śmietanką kokosową, wsunąć z powrotem sernik i piec jeszcze 15 minut.
  9. Upieczony sernik stopniowo wyjmować z piekarnika lub studzić w nim. Gdy już ostygnie, posypać obficie wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.