Sernik na zimno z mascarpone

Przepis na Sernik na zimno z mascarpone
Czas przygotowania45min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sernik na zimno z mascarpone to świetny pomysł na letni deser. Do dekoracji i jako dodatek można wykorzystać sezonowe owoce, które wzbogacą i urozmaicą smak ciasta. Sprawdzony przepis na prosty sernik na zimno znajduje się poniżej.

Składniki

  • 40 g masła
  • 100g owsianych ciasteczek, drobno pokruszonych
  • 25 g prażonych kawałków suszonego kokosa
  • 425 g ananasa z puszki, odsączonego
  • 5 arkuszy żelatyny w listkach
  • 250g mascarpone o zmniejszonej zawartości tłuszcz
  • 500g sera twarogowego
  • 160g śmietanki kokosowej
  • starta skórka z ½ cytryny

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik na zimno z mascarpone

  1. Rozpuść masło na patelni i wymieszaj okruchy ciastek z płatkami owsianymi i kawałkami kokosa – zostawiając na boku jedną łyżkę kawałków kokosa.
  2. Dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonej formy o długości ok 21cm, aby uzyskać twardą warstwę, która będzie podstawą ciasta. Schłódź.
  3. Drobno posiekaj plasterek ananasa, a resztę dobrze zblenduj. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, aby ją zmiękczyć.
  4. W osobnej misce zmieszaj mascarpone i serek śmietankowy
  5. Bardzo delikatnie ogrzej krem kokosowy na małej patelni. Wyciśnij nadmiar wody z żelatyny, dodaj do ciepłego kremu i mieszaj aż do stopienia.
  6. Zamieszaj mascarpone i serek ze skórką z cytryny, a następnie wlej na bazę herbatnikową i ochłodź, aż stężeje.
  7. Ostrożnie wyjmij z formy, przełóż na talerz i udekoruj odłożoną wcześniej łyżeczką kawałków kokosa, wysypaną wokół krawędzi ciasta i posiekanym plasterkiem ananasa, odłożonym wcześniej na bok.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.