Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Sernik na zimno z mascarpone
45min
średni
02.11.2023
Sernik na zimno z mascarpone to świetny pomysł na letni deser. Do dekoracji i jako dodatek można wykorzystać sezonowe owoce, które wzbogacą i urozmaicą smak ciasta. Sprawdzony przepis na prosty sernik na zimno znajduje się poniżej.
Składniki
- 40 g masła
- 100g owsianych ciasteczek, drobno pokruszonych
- 25 g prażonych kawałków suszonego kokosa
- 425 g ananasa z puszki, odsączonego
- 5 arkuszy żelatyny w listkach
- 250g mascarpone o zmniejszonej zawartości tłuszcz
- 500g sera twarogowego
- 160g śmietanki kokosowej
- starta skórka z ½ cytryny
Jak zrobić sernik na zimno z mascarpone
- Rozpuść masło na patelni i wymieszaj okruchy ciastek z płatkami owsianymi i kawałkami kokosa – zostawiając na boku jedną łyżkę kawałków kokosa.
- Dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonej formy o długości ok 21cm, aby uzyskać twardą warstwę, która będzie podstawą ciasta. Schłódź.
- Drobno posiekaj plasterek ananasa, a resztę dobrze zblenduj. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, aby ją zmiękczyć.
- W osobnej misce zmieszaj mascarpone i serek śmietankowy
- Bardzo delikatnie ogrzej krem kokosowy na małej patelni. Wyciśnij nadmiar wody z żelatyny, dodaj do ciepłego kremu i mieszaj aż do stopienia.
- Zamieszaj mascarpone i serek ze skórką z cytryny, a następnie wlej na bazę herbatnikową i ochłodź, aż stężeje.
- Ostrożnie wyjmij z formy, przełóż na talerz i udekoruj odłożoną wcześniej łyżeczką kawałków kokosa, wysypaną wokół krawędzi ciasta i posiekanym plasterkiem ananasa, odłożonym wcześniej na bok.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze