Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Sernik z białą czekoladą
30 min + 6 godz w lodówce
średni
02.11.2023
Sernik z białą czekoladą to ciekawa wariacja na temat sernika, która zmienia nieco jego tradycyjny charakter. Dzięki dodatkowi białej czekolady, ten puszysty i kremowy sernik świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami np. malinami czy jagodami i stanowi dobrą propozycję deserową.
Składniki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 x 300g miękkiego serka (np. Filadelfii)
- 285ml śmietanki 30%
- 50g cukru pudru
- 170g malin
- 5 łyżek dżemu malinowego
- 85g herbatników
- 200g małych truskawek
- kilka jagód lub innych owoców, na które masz ochotę
Jak zrobić sernik z białą czekoladą
- Włóż czekoladę do metalowej miski, a następnie połóż ją na patelnię lub garnek gotującej się wody, aby się roztopiła.
- Wysmaruj blachę tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ubij ser, śmietanę i cukier, najlepiej za pomocą miksera, a następnie wmieszaj w prawie ostygłą, rozpuszczoną białą czekoladę, aż się dobrze połączą.
- Wymieszaj ok 50g malin z 2 łyżkami dżemu. Wlej połowę serowej masy do formy, a następnie połóż maliny zmieszane z dżemem na środku. Wlej resztę serowej masy.
- Wygładź górną część, a następnie przykryj warstwą herbatników. Przykryj i wstaw do lodówki na 6godz lub na noc.
- Odłóż na bok około 6 truskawek. Resztę przekrój na połówki i wrzuć na patelnię z resztą dżemu. Zblenduj. Dodaj odrobinę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
- Aby podać, ostrożnie połóż blachę do góry dnem na talerzu, podnieś i zdejmij papier. Następnie ułóż na wierzchu ciasta pozostałe truskawki, maliny, jagody lub inne owoce.
- Wlej trochę sosu do osobnego naczynia, aby maczać w nim ciasto, lub polej nim konkretne kawałki po pokrojeniu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze