Sernik z białą czekoladą

Przepis na Sernik z białą czekoladą
Czas przygotowania30 min + 6 godz w lodówce
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sernik z białą czekoladą to ciekawa wariacja na temat sernika, która zmienia nieco jego tradycyjny charakter. Dzięki dodatkowi białej czekolady, ten puszysty i kremowy sernik świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami np. malinami czy jagodami i stanowi dobrą propozycję deserową.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik z białą czekoladą

  1. Włóż czekoladę do metalowej miski, a następnie połóż ją na patelnię lub garnek gotującej się wody, aby się roztopiła.
  2. Wysmaruj blachę tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Ubij ser, śmietanę i cukier, najlepiej za pomocą miksera, a następnie wmieszaj w prawie ostygłą, rozpuszczoną białą czekoladę, aż się dobrze połączą.
  4. Wymieszaj ok 50g malin z 2 łyżkami dżemu. Wlej połowę serowej masy do formy, a następnie połóż maliny zmieszane z dżemem na środku. Wlej resztę serowej masy.
  5. Wygładź górną część, a następnie przykryj warstwą herbatników. Przykryj i wstaw do lodówki na 6godz lub na noc.
  6. Odłóż na bok około 6 truskawek. Resztę przekrój na połówki i wrzuć na patelnię z resztą dżemu. Zblenduj. Dodaj odrobinę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  7. Aby podać, ostrożnie połóż blachę do góry dnem na talerzu, podnieś i zdejmij papier. Następnie ułóż na wierzchu ciasta pozostałe truskawki, maliny, jagody lub inne owoce.
  8. Wlej trochę sosu do osobnego naczynia, aby maczać w nim ciasto, lub polej nim konkretne kawałki po pokrojeniu.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.